Treballem conjuntament per a incidir en la transformació social a través de la cultura i l’empoderament de les dones en diferents àmbits culturals.

On ens trobaràs
Passatge Andalet 11, 08032 Barcelona

Telèfon: 648188169

dona@donacanco.com
Xarxes Socials

Autodefensa feminista a les xarxes socials!

Autodefensa feminista a les xarxes socials!

Autodefensa feminista a les xarxes socials!, aquest és l’eslògan de la nostra CAMPANYA 25N i naix per la necessitat d’educar-nos i protegir-nos a les plataformes digitals, de responsabilitzar-nos en l’ús d’internet i de conèixer les eines de denúncia que tenim al nostre abast.

Com podem protegir-nos?

Amb una Autodefensa Feminista a les xarxes socials!, i aquesta la fem TOTES unides!

Des de la perspectiva dels drets de les dones resulta essencial garantir que Internet, entès com un nou espai públic (de fet, el espai més gran de socialització donades les condicions actuals per la COVID-19) que té una influència que creix exponencialment, constitueixi un lloc segur, lliure de violències i capacitador per a totes les dones i les nenes.

No obstant això, en el context de l’actual pandèmia i de violència contra les dones i les nenes, la violència de gènere en línia és un problema creixent de proporcions mundials i de conseqüències molt significatives.

Avui el nostre blog està dedicat especialment a la violència contra les dones o persones activistes feministes. Per què?

Aquestes violències digitals van dirigides especialment a les dones que lluiten pels seus drets, que pertanyen a col·lectius vulnerabilitzats, que ja pateixen violències offline i a les activistes, punta de llança de les reivindicacions feministes, del qüestionament dels rols de gènere i de les violències que sustenten els privilegis masculins.

 

A més, declarar-se feminista o referir-se al gènere fa emergir un torrent de missatges violents, d’odi i de cibermisoginia, especialitat dels trolls o, per a ser més específiques, dels machitrolls.


Però, què és un troll? I un machitroll?

En l’argot d’Internet, un troll (o si són més de dos són “troles”) descriu una persona amb identitat desconeguda que publica missatges provocadors, irrellevants o fora de tema en una comunitat en línia, com poden ser un fòrum de discussió, una sala de xat, comentaris de blog, o similars.

El troll pot crear missatges amb diferents tipus de contingut com a grolleries, ofenses, mentides difícils de detectar, etc., amb la intenció de confondre i ocasionar sentiments oposats en els altres; també sol buscar enfrontar els lectors entre ells.


Per a dir-ho d’una altra manera, un troll és una persona que publica contingut sarcàstic, incendiari o polèmic dirigit a un compte o moviment buscant trastornar la comunicació del seu entorn amb la principal intenció de molestar o provocar una resposta emocional negativa en els usuaris i lectors, amb diverses finalitats (fins i tot per diversió). Es dedica a generar missatges que causen dolor i odi i ho pot realitzar tant usant la seva imatge personal com creant un perfil fictici.


El comportament dels trolls, per a cabre dins la definició, ha de ser constant; oscil·lant entre allò sarcàstic i allò digitalment violent.


Per deducció, el machitroll és qui intervé i comenta de manera masclista, sexista i misògina i els seus comportaments atempten contra els drets de les dones a expressar-se i compartir opinions en internet amb total llibertat.


Ens agradaria saber si has detectat algun Troll o Machitroll o si coneixes casos relacionats amb aquesta mena de violències, hem de trobar i denunciar aquest tipus de comportaments digitals.

En el pròxim lliurament parlarem de com detectar-los i com actuar quan descobrim un o diversos trolls.


Sandra Mayorga

Dona Cançó.