04 nov. Autodefensa feminista en les xarxes socials – com defensar-nos dels Machi-Trolls?
La vegada passada vam entendre una mica millor què és un (machi)troll, què fa i com trobar-los y combatre’ls.
Avui ens centrarem en les mesures de defensa que podem prendre de manera individual i fins i tot col·lectiva.
Com defensar-nos dels Machi-Trolls?
Investigant sobre el tema en internet, també he trobat la pàgina de Ciberseguras que es defineixen així: “Som vàries, cadascuna amb diferents poders, venim de diferents galàxies però constel·lem juntes. El nostre espai compartit és la xarxa i ens unim per a espantar a les forces ocultes que ens ataquen. Per a fer-les front, conspirem en aquelarres ciberfeministas.”
En un dels seus posts introdueixen accions d’autodefensa en les xarxes: Accions i iniciatives d’autodefensa (en castellà).
Davant d’aquesta expressió de violència digital pots ignorar o combatre els provocadors. Existeixen dues maneres per a lluitar contra ells: una és bloquejar-los i després reportar-los a la plataforma que estàs usant. Recorda també que si vols documentar els atacs per a després reportar-los a la plataforma o les autoritats, no hauries de bloquejar els agressors.
L'altra opció és involucrar-te. La decisió de quin camí prendre depèn del que vulguis aconseguir.
Bloquejar tolls pot ser efectiu algunes vegades i pot permetre’t continuar amb el teu treball sense obstacles, però si els tolls estan determinats en atacar-te, bloquejar no sempre ajuda, ja que existeixen opcions per a seguir amb la tàctica, com ara crear nous comptes i identitats online per a assetjar-te, així com organitzar un assetjament grupal. Aquest atac consisteix en moltes persones sincronitzades i coordinades que emprenen accions contra una dona o un col·lectiu feminista.
Com respondre davant un Machi-Troll?
Si optes per involucrar-te i enfrontar-te a ells, pots intentar portar el diàleg amb ells a un pla d’argumentació racional, intentar avergonyir-los o fins i tot usar l’humor per a desinflar els seus egos. Finalment, pots crear un eixam per a ofegar la seva veu, creant una comunitat de suport amb aliades que puguin bombardejar amb contramissatges l’atacant. L’eficàcia de la teva estratègia també dependrà de la mena de perfil de machitroll que estigui assetjant-te.
Durant aquesta mena d’atacs és comú que la comunitat al voltant de la persona que està sent agredida se sumi o faci publicacions en el seu suport o condemnant els atacs. Això a la vegada pot arribar a generar que els qui se sumen també puguin rebre missatges o atacs pels mateixos mitjans. També pot donar-se que les persones que volen ajudar acabin per empitjorar la situació perquè no tenen en compte el context i necessitats particulars de la persona sota atac.
Algunes estratègies per a contrarestar aquestes agressions consisteixen a documentar-se sobre bones pràctiques a l’hora de donar suport, parlar sobre l’assetjament grupal que s’està vivint en espais segurs, produir narratives i respostes en les quals es posen en evidència els abusadors, denunciar els perfils a les plataformes de xarxes socials, així com crear mecanismes de bloqueig massiu compartint llistes de comptes bloquejats.
Una altra mesura útil consisteix a conèixer les teves configuracions de seguretat i privacitat així com de bloqueig i report de continguts i usuaris en les plataformes que fem servir per a expressar-nos. A vegades també és preferible no bloquejar si es dóna un component il·legal o de difamació per a poder documentar i reportar els atacs. Finalment, demanar ajuda a amigues i companyes per a gestionar les teves xarxes mentre tu t’allunyes d’elles temporalment. Deixar estar les xarxes durant un període podria ser un bon exemple d’autocura.
La propera vegada veurem altres mesures d’autodefensa feminista a les xarxes.
Mentres tant, et convidem a unir-te a les nostres iniciatives i que les comparteixis amb el teu entorn, que segueixis les nostres estratègies i consells en les nostres xarxes socials i que et connectis al fil violeta usant les etiquetes #connectatalfilvioleta #conectatealhilovioleta