18 nov. Dones, parlem de Ciutadania Digital – Mujeres, hablemos de ciudadanía digital
En el nostre anterior lliurament d’”Autodefensa Feminista a les xarxes” vam parlar de les mesures que podem prendre per a enfrontar-nos a atacs de Machitrolls en les xarxes.
Si partim del fet que la societat virtual s’assembla a la real, també necessitem tenir definits els nostres drets i les nostres obligacions: parlem de Ciutadania Digital.
Avui ens agradaria parlar dels Drets Digitals.
Espanya es considera un país avançat quant a regulació digital. El Congrés dels Diputats va aprovar una nova llei que va entrar en vigor el 6 de desembre de 2018, substituint l’antiga Llei orgànica 15/1999 de Protecció de Dades de Caràcter Personal.
Aquesta nova llei estableix els requisits i obligacions de les empreses sobre com tractar la informació personal, així com els drets que assisteixen a usuaris i consumidors.
La finalitat de la LOPDGDD (Llei orgànica de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals) és protegir la intimitat, privacitat i integritat de l'individu. De la mateixa manera, regula les obligacions de l'individu en tot procés de transferència de dades per a garantir la seguretat de l'intercanvi.
No obstant això, en un article de Carlos del Castillo …. d’octubre de 2018,
“Els parlamentaris han rebut crítiques d’especialistes per la via triada per al reconeixement d’aquests drets. Organitzacions de defensa dels drets digitals, juristes i la patronal tecnològica espanyola censuren que, malgrat el rellevant de la decisió presa avui i a l’impacte en les llibertats col·lectives d’alguns dels nous drets individuals, el Congrés no hagi obert un procés de reflexió sobre ells ni considerat la necessitat d’enquadrar-los en una llei específica de l’entorn digital.”
En aquest article, també trobem els 17 punts aprovats pel Congrés:
1. Dret a la neutralitat d’Internet
2. Dret d’accés universal a Internet
3. Dret a la seguretat digital
4. Dret a l’educació digital
5. Protecció dels menors en Internet
6. Dret de rectificació en Internet
7. Dret a l’actualització d’informacions en mitjans de comunicació digitals
8. Dret a la intimitat i ús de dispositius digitals en l’àmbit laboral
9. Dret a la desconnexió digital en l’àmbit laboral
10. Dret a la intimitat enfront de l’ús de dispositius de videovigilància i d’enregistrament de sons en el lloc de treball
11. Dret a la intimitat davant la utilització de sistemes de geolocalització en l’àmbit laboral
12. Drets digitals en la negociació col·lectiva
13. Protecció de dades dels menors en Internet
14. Dret a l’oblit en cerques d’Internet
15. Dret a l’oblit en serveis de xarxes socials i serveis equivalents
16. Dret de portabilitat en serveis de xarxes socials i serveis equivalents
17. Dret al testament digital
Salta a la vista que després de dos anys des de l’aprovació de la Llei tots aquests drets estan lluny de ser universals.
Són principalment els col·lectius més vulnerables els que no tenen assegurats els seus drets en matèria digital. Pensem per exemple en el nivell d’exposició dels i de les adolescents a tot el material de la xarxa, gairebé sense filtre. Pensem també en les dones, els nens i nenes, la gent gran.
Afortunadament, el passat mes de juny vam saber que Espanya va posar en marxa el procés per a l’elaboració d’una nova Carta de Drets Digitals per a la protecció dels drets dels ciutadans en entorns digitals, tenint en compte l’impacte de noves tecnologies com la Intel·ligència Artificial, entre altres aspectes.
Amb la finalitat de completar i desenvolupar aquest marc normatiu, el Govern ha llançat el procés d’elaboració d’aquesta Carta, únicament dedicada als drets digitals, per a incloure alguns que encara no hi estaven recollits. És el cas dels drets relacionats amb la protecció de col·lectius vulnerables, les noves relacions laborals o l’impacte de noves tecnologies com la intel·ligència artificial.
És per això que ens importa tant la comunicació i la divulgació d’informació inherent als drets i obligacions que existeixen, ja que un millor coneixement ens dóna les eines per a moure’ns en cas de sofrir una agressió, assetjament -no només escolar- o qualsevol mena d’atac en les xarxes.
No obstant això, encara cal treballar molt per a adequar les lleis de les quals acabem de parlar.
El que anomenem “món digital” és una realitat relativament nova, complexa.
En el món digital tot es mou molt més ràpid i a vegades sense control. Allí és possible actuar sota una identitat falsa i en aquests casos defensar-se es torna un procés més lent, llarg i desgastador.
Per això és summament important assenyalar episodis de violència, d’atac i d’abús. És necessari visibilitzar els problemes que puguem sofrir, perquè sigui més fàcil identificar-los i trobar una solució vàlida i eficaç.
El Feminisme, com a idea transformadora, ha d’entrar en les institucions també a través de la seva aplicació en lleis que incumbeixen a tota la ciutadania, precisament perquè aquells col·lectius més vulnerables tinguin assegurades lleis a mesura.
Després d’aquesta immersió en la temàtica de trols, machitrols, defensa i autodefensa feminista és clar que la informació respecte a això és molt vasta i a vegades fins i tot contradictòria, tenim encara molta feina per fer perquè les xarxes en les quals ens movem siguin totalment lliures de machitrolls, de haters i de masclistes en general,
Però estem segures que començar a informar-nos sobre què es pot fer per a combatre’ls i sobretot, mantenir-nos unides és el primer pas per a fer de les xarxes un lloc millor.
És per aquest motiu, entre altres, que enguany hem ideat una campanya principalment “tecnològica” en ocasió del 25N, Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona.
L’increment exponencial de l’ús de les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) durant el confinament ens ha fet adonar que la lluita contra el masclisme es combat també lluny dels escenaris.
Volem dotar-nos i dotar-vos a totes de les eines i coneixements necessaris per a poder navegar segures. Volem crear una xarxa d’unió, sororitat, complicitat i autodefensa. Et convidem que t’uneixis a les nostres iniciatives i que les comparteixis amb el teu entorn, que segueixis les nostres estratègies i consells i que et connectis al #FilVioleta.