09 maig Trenquem estereotips amb el Festival Flamenc R(oles)
El flamenc, entre moltes de les riqueses que té, és la llibertat i la diversitat. Es va nodrint d’altres disciplines, d’altres cultures, i inevitablement va evolucionant, igual que els seus professionals.
Però el flamenc, com també la societat, està replet d’estereotips. Per trencar aquests paradigmes hem de realitzar accions i crear espais on generar aquest canvi.
És per això que se celebra el Festival Flamenc R(oles) dins del programa de La Festa Major de Nou Barris. Per trencar estereotips i potenciar el talent femení que existeix dins d’aquest gènere musical i que moltes vegades és ocult.
Des de Dona Cançó juntament amb el districte de Nou Barris, volem mostrar el talent tant de cantaores i bailaores com d’instrumentistes, productores, compositores i directores artístiques.
Donem lloc a dones flamenques
Aquest 2022 amb el Festival Flamenc R(oles) volem reivindicar la necessitat de trencar amb els estereotips en el món flamenc.
Aquestes ganes de canvi inspiren l’últim disc de Las Migas en el que fan picades d’ullet a estils llunyans com el country, el pop americà, la música urbana, sempre partint del flamenc i la música espanyola que les caracteritza i els dona un segell únic.
Qui també trenca estereotips amb la seva música és l’Alba Morena qui canta des de Cant líric fins a Jazz, incloent-hi gèneres mediterranis i aflamencats, que fusiona amb un estil de producció propi basat en un so urbà alternatiu, amb tocs de música clàssica fruit de la seva formació acadèmica.
Las Noray creen una fusió instrumental que dona lloc a idees noves i fresques, idees que esdevindran un flamenc més actual. D’altra banda, La Chunga fusiona les seves arrels més flamenques i folklòriques amb instruments que no solen ser utilitzats en el flamenc com ara bé la flauta o el piano.
La Chunga és el nom que rep la cantant barcelonina Mariona Longarón Ropero quan dialoga amb les seves arrels més flamenques i folklòriques. El seu objectiu és seguir creixent com a música amb artistes de tal nivell i, al cap i a la fi, compartir escenari amb la seva gent.
I per últim, altre dona que també volen trencar amb la tradició és la Miranda Fernández qui, amb la Cristina López, presenta “88M”, un homenatge a totes aquestes flamenques, lluitadores. Per totes elles que van superar l’esclavitud cultural del seu temps en solitud, la discriminació i la coerció per part de la societat. Malgrat tots aquests problemes, el flamenc no seria el que és avui sense elles.
Posa’t flamenca
No et perdis res del festival i les artistes a les nostres xarxes socials. Segueix-nos i si coneixes a algú que l’apassioni el flamenc, no ho dubtis i vine completament gratis al Festival de Flamenc R(oles)! T’esperem aquest 21 i 22 de maig a partir de les 20:30 h.