Treballem conjuntament per a incidir en la transformació social a través de la cultura i l’empoderament de les dones en diferents àmbits culturals.

On ens trobaràs
Passatge Andalet 11, 08032 Barcelona

Telèfon: 648188169

dona@donacanco.com
Xarxes Socials

Posem la vida al centre amb l’economia social i solidària

A Dona Cançó creiem que una part fonamental per a tornar a posar la vida al centre, és parlar d’una economia molt menys desigual, més feminista, més solidària i més humana, que ens ajudi a valorar el món, la qual cosa vivim i el que fem, per sobre de l’únic valor que percebem fins ara: els diners. Amb una nova postura en la qual donem valor a altres elements que també estan inmersos en l’economia, però que fins ara estaven invisibilitzats.

És aquí on pren protagonisme, l’economia social i solidària, una nova proposta d’economia que s’ha convertit en la gran aliada de l’economia feminista, ja que abasta una diversitat d’experiències pràctiques que pretenen donar resposta als greus problemes de desigualtat que el sistema actual genera.

I això és en gran part el que aquest 8 de març defensem i reivindiquem dones de Dona Cançó. Que la vida al centre, sigui reconèixer el valor de tot el que fa part de la nostra vida i no solament el preu en diners que paguem pel que volem.

Si vols saber més sobre l’economia social i solidària, continua llegint i t’ho explicarem tot.

 

Què és l’economia social i solidària?

L’economia social solidària o ESS és una alternativa a l’economia capitalista i als sistemes econòmics autoritaris controlats per l’Estat. En aquesta mena d’economia, les persones tenen un rol actiu a determinar el curs de totes les dimensions de la vida humana: econòmica, social, cultural, política i ambiental.

La ESS presenta un model econòmic basat en la proximitat, la solidaritat i valors ètics que han demostrat que es poden crear teixits econòmics amb una major resistència i capaces de respondre de manera diferent davant diferents crisis.

 

Inicis de l’economia social

Encara que les pràctiques d’economia social es troben al llarg de tota la història de la humanitat amb pràctiques com a comunitats de suport mutu o relacions de barata, l’inici del concepte d’economia social i solidària tal com el coneixem avui dia té lloc en el segle XIX.

En aquesta època tant la tradició com l’autoorganització i autogestió de la classe obrera, van permetre generar noves formes d’organització creades pels treballadors com ara cooperatives, associacions obreres i mutualitats d’assegurances, d’estalvi i de crèdit.

Aquest tipus d’organitzacions van sorgir amb l’objectiu de donar resposta a les mancances i necessitats d’una part de la població que no eren satisfetes pel mercat ni per l’Estat. No obstant això, també incorporaven una dimensió de caràcter sociocultural, com és la pertinença a un grup amb una identitat col·lectiva i un destí comú.

 

Exemples d’economia social i solidària

La crisi el Covid-19 ha estat un punt d’inflexió per a moltes persones. I per això han sorgit moltes i diverses iniciatives d’economia social i altres models econòmics per a cobrir les necessitats que el sistema capitalista no ha estat capaç de cobrir. Aquestes són algunes d’elles:

 

Circuits curts de producció i consum

La ESS té en el punt de mira l’immens consum de recursos i l’excessiva contaminació que provoca una economia globalitzada on els productes que arriben a les nostres mans recorren milers de quilòmetres. Per això, es proposa centrar-se en la producció basada en circuits curts, aquella on els béns es produeixen prop de la persona que els consumeix.

 

La vida en el centre

Actualment existeix una gran desigualtat i precarietat en la vida de la majoria de les persones i en concret de les dones. Per això l’economia feminista se suggereix posar a les persones en el centre, prendre mesures enfocades al sosteniment de la vida i les cures i invertir en aquelles activitats que afavoreixen un sistema social on no es deixi a ningú enrere i on les dones no siguin les que hagin de carregar amb tot el pes de la crisi.

 

Teixits veïnals

Funcionen amb els mateixos valors de desmercantilización i suport que la ESS porta desenvolupant i promovent durant anys. La col·laboració i la solidaritat són valors fonamentals per a poder respondre a moments de crisis socials i aquí la ESS porta dècades d’avantatge al capitalisme.

 

Aprèn més

Una de les coses que poden ajudar moltes dones a poder obrir els seus negocis i practicar l’economia social i solidària són els microcrèdits. Si vols saber què són i com poden canviar-te la vida, llegeix el nostre blog titulat “Microcrèdits que canvien vinyes”

I si vols saber més sobre com posar la vida en el centre a través de l’economia feminista i l’economia social i solidària, segueix-nos en les nostres xarxes socials i no et perdis res!