Treballem conjuntament per a incidir en la transformació social a través de la cultura i l’empoderament de les dones en diferents àmbits culturals.

On ens trobaràs
Passatge Andalet 11, 08032 Barcelona

Telèfon: 648188169

dona@donacanco.com
Xarxes Socials

Ni machista ni feminista, si nunca te has leído un libro, te paso la lista – 2n lliurament

Ni machista ni feminista, si nunca te has leído un libro, te paso la lista – 2n lliurament

Avui, a la nostra secció “Ni machista ni feminista, si nunca te has leído un libro, te paso la lista” us volem parlar dels suggeriments de llibres que hem escollit per vosaltres aquesta setmana.

La primera autora és Simone De Beauvoir i el seu llibre del 1949 “El segundo sexo” (en francès Le Deuxième Sexe)

Simone de Beauvoir és considerada l’autora referent de la tercera Onada del Feminisme que va ser particularment incisiva durant la segona meitat del XX segle.

Beauvoir plasma les seves reflexions sobre què és ser dona en la societat contemporània i les seves idees es poden resumir dient que “la dona”, o allò que entenem per dona (vanitosa, afectuosa, etc) és un producte cultural progressivament construït i enfortit per la societat. La dona sempre ha estat definida “en relació amb”, és a dir com dona, germana, filla, mare.

Segons ella, el deure de la dona contemporània és recuperar la seva identitat específica, partint dels seus propis criteris.

Per això les seves anàlisis no se centren només en l’estudi de la figura de la dona a la societat, sinó que també passen pel prisma de la biologia, on va a buscar les possibles raons científiques per les quals es considera la dona com “segon sexe”.

A més, ho estudia des d’un punt de vista del materialisme històric i de la psicoanàlisi.

Una lectura imprescindible per entendre millor els orígens d’aquest corrent de pensament i les seves causes.

Un dels aspectes que volem ressaltar del feminisme és la branca de l’Eco-feminisme.

Al llibre “Ecofeminismos Rurales – Mujeres por la Soberanía Alimentaria”, l’autora Estefanía García Forés ens fa 5 cèntims sobre aquest moviment que porta l’Amor a la Terra com estendard.

¿Qué es Ecofeminismo?

Si ser ecofeministas significa amar la tierra, luchar por nuestros derechos como productoras, mujeres y amantes de nuestros pueblos y entornos naturales, luchar por ser visibles y que se reconozca nuestro trabajo (como agricultoras, cuidadoras de la salud, transformadoras), estar en contra de los transgénicos, de las nucleares, querer vender nuestros productos directamente y que las cooperativas nos permitan acceder a los puestos organizativos al igual que las organizaciones agrarias a las que pertenecemos, en ese caso, somos ecofeministas.”

Si bé en el llibre es parla de realitats que ens poden semblar llunyanes, és molt important entendre que el Feminisme (i el Ecofeminisme) és un moviment mundial, global a tota escala. I per poder lluitar amb més força, ens cal sense dubte conèixer realitats de germanes que viuen en un altre raconet de món.

El patriarcado del salario

Críticas feministas al marxismo de Silvia Federici

Aquesta és la nostra tercera proposta d’aquest lliurament de la secció “ni Machista ni Feminista”.

Digueu-me que començar amb una capítul que duu com títol “Contraatacando desde la cocina” no ens predisposa a seguir llegint.

En aquest llibre, Federici estudia la relació que hi ha entre Marxisme i Feminisme.

És innegable que la filosofia de Clases de Marx ja posava les primeres bases al pensament general Feminista que el que busca és la igualtat efectiva entre tots els éssers humans.

Tot i així, el feminisme va més enllà: no només es vol eliminar la lluita de classes (que segons Marx era el fruit de la “natura humana” com a producte de la pràctica social de segles i segles) sinó també vol eliminar la “construcció de l’ideal de dona” donada també per segles de tradició.


Autora:

Sandra Mayorga

Dona Cançó