07 juny Molt més que una llei de l’avortament
El 17 de maig de 2022 a Espanya es va aprovar la reforma de la Llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs.
Des de Dona Cançó considerem que aquest és un gran pas en matèria de salut de les dones i per això volem explicar-vos de què tracta aquesta nova reforma coneguda popularment com la “llei de l’avortament”.
De què tracta la reforma de la Llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs?
A continuació us detallem els punts principals de la nova Llei de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l’embaràs. Alguns han creat una gran controvèrsia a la societat.
Anticoncepció: Per a garantir l’accés a mètodes anticonceptius barrera, aquests es distribuiran de manera gratuïta en instituts, centres penitenciaris i centres de serveis socials. Així mateix, s’ampliarà el seu finançament públic, donant prioritat als d’última generació, i es promourà el desenvolupament i la recerca de l’anticoncepció masculina per a fomentar la corresponsabilitat dels homes.
Interrupció voluntària de l’embaràs: Es manté la garantia del dret a la interrupció de l’embaràs de les dones. La xarxa pública serà la xarxa de referència i les dones que decideixin interrompre el seu embaràs podran fer-ho en el centre públic hospitalari més pròxim al seu domicili. També es regularà el dret individual i constitucional a l’objecció de consciència del personal sanitari.
El període actual de reflexió de tres dies queda eliminat, així com la informació prèvia obligatòria, i les dones que se sotmetin a aquesta intervenció tindran dret a una incapacitat temporal durant el temps de recuperació.
La píndola del dia després serà d’accés gratuït en els centres de salut i en els futurs centres públics d’atenció especialitzada en drets sexuals i reproductius, i haurà d’estar disponible en totes les farmàcies.
L’exercici del dret a la interrupció de l’embaràs per a les dones de 16 i 17 anys i aquelles amb discapacitat no necessitarà consentiment dels seus tutors legals.
Embaràs i part: Hi haurà un nou permís prepart des de la setmana 39 de gestació, compatible amb el posterior permís de maternitat, i es promocionaran les bones pràctiques gineco-obstètriques i de part respectat a través d’un protocol que reculli les directrius internacionals i nacionals sobre aquest tema.
Salut menstrual: El dret a la salut menstrual apareix per primera vegada recollit en la legislació espanyola com a part del dret fonamental a la salut de totes les dones.
Es regula una incapacitat temporal pagada íntegrament per l’Estat per a aquelles dones que tinguin regles doloroses i incapacitants i que els productes vinculats a la higiene i la gestió menstrual seran dispensats de manera gratuïta en centres educatius, penitenciaris i de serveis socials.
Violències reproductives: Finalment, es reconeixen com a formes de violència contra les dones l’explotació reproductiva, l’avortament i l’embaràs forçats, i l’esterilització i l’anticoncepció forçoses, tal com recull el Conveni d’Istanbul.
Telèfon 028 per a persones LGTBI: El Govern ha aprovat una declaració institucional pel Dia Internacional Contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, que se celebra cada 17 de maig.
El text reitera el seu compromís amb els drets de les persones *LGTBI i informa que l’avantprojecte de Llei per a la Igualtat Real i Efectiva de les Persones Trans i per a la Garantia dels Drets de les Persones LGTBI es troba ja en la seva fase final.
A més s’ha anunciat que a partir de l’estiu estarà disponible el telèfon gratuït 028 per a donar “suport, acompanyament, contenció emocional i tot el suport especialitzat que les persones LGTBI puguin necessitar per a la garantia dels seus drets i la lluita contra els delictes d’odi
Ajuda’ns a crèixer
A Dona Cançó creem fermament en què s’ha de garantir el dret de la salut de la dona tant en el camp sexual i reproductiu com en molts altres. Si estàs d’acord amb nosaltres, comparteix aquest blog i segueix-nos a les xarxes socials, tu ets el nostre millor altaveu!