21 febr. Què és la vida al centre?
Un any més Dona Cançó volem presentar la nostra campanya pel 8 de març “Posem la vida al centre”. Amb aquesta campanya volem reivindicar la importància d’un sistema en el qual es doni valor a qualitat de vida de les persones. Volem reflexionar i difondre els conceptes bàsics de l’economia feminista i de l’economia de la cura i els canvis i beneficis que genera a la nostra vida. Perquè creiem que això és, en part, el canvi que necessitem com a societat.
Cada vegada són més les persones que a l’hora de buscar un treball, una casa on viure, botigues on comprar o la cultura a consumir, el primer que valoren no és el seu sou, o el preu a pagar, sinó la qualitat que podran tenir.
A això se’l denomina, posar la vida en el centre, i és part de l’economia feminista. Si vols saber en què es basa l’economia feminista i economia de la cura, te l’expliquem a continuació.
Què és l’economia feminista?
L’economia feminista i economia de la cura és un corrent de pensament que se centra en la necessitat d’incorporar les relacions de gènere com una variable rellevant en l’explicació del funcionament de l’economia, i de la diferent posició dels homes i les dones com a agents econòmics i subjectes de les polítiques econòmiques.
Per tant, l’economia feminista, en contraposició al capitalisme econòmic, posa en el centre una anàlisi de la sostenibilitat de la vida. És per això que, des d’aquest moviment, l’objectiu econòmic no és el capital sinó la reproducció de la vida. Per això mateix, aquesta economia es concentra a reconèixer, identificar, analitzar i proposar com modificar la desigualtat de gènere com a element necessari per a aconseguir l’equitat socioeconòmica.
Inicis de l’economia feminista
L’expressió d’economia feminista va començar a usar-se a principis de la dècada dels 90, encara que l’anàlisi de les desigualtats va sorgir molt abans. Un exemple d’això és que les bretxes salarials entre homes i dones va ser un tema que ja es va debatre en 1918 i de nou en 1936 a Anglaterra, i el debat sobre el treball domèstic a Europa, durant la dècada de 1970.
L’expressió economia feminista va sorgir d’aquests canvis i de la transversalitat d’aquests conceptes, per a suggerir que tota l’economia podia analitzar-se des d’un punt de vista feminista. Va ser a principis de la dècada de 1990 quan es va afermar l’expressió, especialment amb la creació de la International Association for Feminist Economics (IAFFE) als EUA. Des de llavors, l’economia feminista s’ha estès en totes direccions, inclosa Espanya, on la seva influència s’ha fet notar en diferents direccions.
Contribució de l’economia feminista a l’economia
Des dels seus inicis l’economia feminista, en estar contraposada al capitalisme financer, ha contribuït en cinc àrees.
- Visibilitzar i denunciar les desigualtats de gènere en els seus múltiples aspectes socioeconòmics.
- Generar una forta crítica de l’economia ortodoxa tan connectada amb el capitalisme neoliberal.
- Construir una visió alternativa de l’economia.
- Treballar moltes qüestions de gènere connectades amb el desenvolupament i la globalització.
- Participar en la urgent tasca d’analitzar i construir alternatives al sistema econòmic dominant des de l’ecologisme.
Des de Dona Cançó ens unim a la proposta que fa l’ajuntament de Barcelona sobre reflexionar i difondre els conceptes bàsics de l’economia feminista i economia de la cura, i els canvis i beneficis que genera en la nostra vida, com a tema a tractar en aquest 8 de març, ja que ens sembla un dels pilars bàsics en els quals cal incidir per a poder avançar cap al canvi. Si vols continuar informant-te sobre economia feminista, segueix-nos a xarxes socials i no et perdis els nostres pròxims blogs.