25 febr. TEPS, Les realitats que viuen les famílies LGBTI+ són molt diverses
FAMÍLIES LGBTI+:
Les famílies LGBTI+ són un tipus de família que no segueix les estructures de construcció familiar. Les famílies LGBTI+ conviuen amb una sèrie d’estereotips i problemàtiques que cal destruir.
Quan parlem de famílies LGBTI+ descobrim un ampli ventall de diversitat familiar. La realitat que viuen aquestes famílies és que no es poden descriure com un tipus de família en concret, per tant són el tipus de família que el propi nucli familiar necessita. Hi ha moltes varietats segons el tipus de persones que la construeixin.
PER QUÈ ESCOLLIM AQUEST TEMA?
Perquè considerem que és quelcom del que falta sensibilització, per poder desmentir les idees preconcebudes de la família tradicional. Els temps avancen i així ho ha de fer la concepció de la família, els seus components i els rols que s’hi desenvolupen ja dins d’aquesta, ja sigui a nivell cultural i/o legal.
Per altra banda, les realitats que viuen dia a dia les famílies lgbtiq+ són completament diferents a la resta de famílies. Moltes vegades, les famílies no construïdes com a normatives, conviuen amb unes dificultats i, sovint viuen moments de discriminació.
Busquem visibilitzar els conflictes que marquen el dia a dia d’aquestes famílies.
També cal tenir en compte que les lleis han anat avançant poc a poc, però cap a un món més just; la coadopció per a gais i lesbianes és vigent des 2005, igual que el matrimoni entre persones del mateix sexe i la llei per eradicar la LGTBIfòbia des del 2014. Així mateix encara queden moltes victòries per conquerir.
ANÀLISI DE PROBLEMÀTIQUES:
Les realitats que viuen les famílies LGBTI+ són molt diverses, i al ser un tipus de família que trenca amb molts aspectes establerts de la societat actual, fa que es trobin moltes vegades en situacions de discriminació, masclisme, homofòbia i de rebuig en general.
La violència que pateix el col·lectiu està present en molts aspectes del seu dia a dia,
a nivell de la formació de la família com a tal (adopció, gestació subrogada, matrimoni, reproducció humana assistida). A nivell de l’educació dels infants, (necessitats dels infants, “l’absència de la figura materna/paterna).
ROLS DE GÈNERE. PER QUÈ ESCOLLIM AQUEST TEMA?
Els rols de gènere han estat i segueixen sent una de les manifestacions més clares del sexisme i masclisme amb el que la nostra societat encara conviu.
Entenem per rol de gènere les construccions culturals i socials que històricament atribueixen a les persones una sèrie de característiques físiques i psíquiques en funció del seu gènere. La relació rol-gènere condiciona la conducta i desenvolupament social dels individus i construeix prejudicis i obligacions sexistes i masclistes que sovint no son reals. Un clar exemple és l’assignació de les tasques domèstiques i de cura a la dona i d’activitats productives a l’home.
No obstant, l’auge que ha tingut el moviment feminista en els darrers anys està visibilitzant l’existència d’aquests estereotips i poc a poc estem avançant cap a un canvi en la percepció de la idea d’home-dona. Malgrat les noves generacions estan cada vegada més concienciades amb la necessitat d’eradicar els rols de gènere, encara queda molt camí per arribar a una societat més lliure i sana.
“MUJERES A LA COCINA Y HOMBRES A LA OFICINA”
PER QUÈ “ROL DE GÈNERE”?
El terme “rol de gènere” el va adoptar per primera vegada pel psicòleg i sexòleg John Money el 1955 per referir-se als comportaments associats a la identitat masculina i femenina de les persones.
El terme ‘rol de gènere’ s’utilitza per donar nom a totes aquelles conductes que una persona té o reprodueix per revelar-se a sí mateixa amb l’estatus de nen, nena, home o dona. Inclou, però no es limita, a la sexualitat en el sentit d’erotisme. John Money (1955).
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
IDENTIFIQUEM ALGUNS DELS ESTEREOTIPS DE GÈNERE
COM ES COMBATEN ELS ROLS DE GÈNERE?
Autors:
Estudiants de segon curs d’Integració Social a l’Institut Ferran Tallada