19 febr. TEPS, Tu Ets Part de la Solució! – Ecoritme
Si ens estàs llegint, és que anem pel bon camí!
Abans que continuïs remenant per aquí o que tanquis aquesta pestanya, ens agradaria presentar-nos perquè ens coneguis, puguem compartir els objectius que ens hem plantejat i així ens permetis apropar-nos a tu una mica.
ECORITME és un projecte que neix de la mà de l’entitat Dona Cançó i un grup de futures integradores socials que s’ha proposat visibilitzar i normalitzar les ecolàlies i estereotípies, així com desestigmatitzar a les persones que les produeixen.
I ara et preguntaràs, I què coi són les ecolàlies i les estereotípies?
Moltes de nosaltres tampoc ho sabíem abans de començar a estudiar aquest cicle formatiu, senyal que confirma la invisibilització d’aquestes i de les persones que les produeixen.
Anem per feina, doncs.
Les ecolàlies es defineixen com un trastorn de la parla caracteritzat per la repetició involuntària i automàtica de síl·labes, paraules o frases emeses per una persona en forma d’eco en l’escoltar a una altra persona o un altre so ja emès. En les estereotípies, a diferència de les ecolàlies, la repetició de síl·labes, paraules o frases no tenen coherència lògica amb la conversa ni amb la situació en la que es troba el so, per tant poden ser sons inconnexos.
De forma general, les persones que expressen ecolàlies i/o estereotípies solen presentar Trastorn de l’Espectre Autista, Síndrome d’Asperger o Síndrome de Tourette. Tot i així, les ecolàlies també poden expressar-se en persones que presenten afàsia, demència, epilèpsia o esquizofrènia.
Algunes de nosaltres hem tingut l’oportunitat de treballar amb adolescents i joves que en el seu procés comunicatiu i relacional, incorporen les ecolàlies i les estereotípies com a part intrínseca en la seva forma d’expressar (recordem que hem dit que ambdues són involuntàries i automàtiques).
No totes les persones entenen que aquesta repetició de sons i paraules o frases, s’escapen del control voluntari de la persona que les emet, i sovint ens hem trobat que s’intenten reprimir – fent callar a la persona, renyant-la,…
En conèixer aquesta realitat, ens hem plantejat començar a treballar per a visibilitzar i normalitzar les ecolàlies i estereotípies i les persones que les produeixen.
Respectar la diversitat inherent en cada una de nosaltres és la clau per entendre’ns i acceptar-nos com a part d’un tot, podent construir plegades una societat justa on tothom hi tingui cabuda.
I aquí, tu també hi entres en joc! Comencem?
Autors:
Estudiants de segon curs d’Integració Social a l’Institut Ferran Tallada