Treballem conjuntament per a incidir en la transformació social a través de la cultura i l’empoderament de les dones en diferents àmbits culturals.

On ens trobaràs
Passatge Andalet 11, 08032 Barcelona

Telèfon: 648188169

dona@donacanco.com
Xarxes Socials

Només si és si

Fa unes setmanes el congrés dels diputats va donar el vistiplau al projecte de la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual.

Aquest és un pas molt important pel moviment feminista. És per això que des de Dona Cançó et volem explicar en què consisteix aquest projecte de llei impulsat pel ministeri d’Igualtat.

 

De què tracta el projecte de la Llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual?

 

El canvi de paradigma a l’hora de jutjar els delictes sexuals, que pivotarà sobre el consentiment (perquè només sí que és sí), i la fi de la distinció entre abús i agressió sexual són les mesures més conegudes de la llei, però la norma inclou multitud d’actuacions contra les violències masclistes. Te’ls detallem a continuació.


Consentiment: Serà l’element clau que determinarà l’existència d’una agressió sexual. Es passa així d’un sistema que exigeix demostrar que la víctima es va negar i va resistir a un altre que requerirà un consentiment afirmatiu, com demana el Conveni d’Istanbul.

La llei indica que “només entendrà que hi ha consentiment quan s’hagi manifestat lliurement mitjançant actes que, en atenció a les circumstàncies del cas, expressin de manera clara la voluntat de la persona”.

No és abús, és violació: La norma reforma la tipificació dels delictes sexuals en el Codi Penal i acaba amb la distinció entre agressió i abús sexual. Es consideraran agressions sexuals totes aquelles conductes que atemptin contra la llibertat sexual sense el consentiment de l’altra persona i hi haurà diferents forquetes de penes en funció de la gravetat i de la concurrència d’agreujants.

Submissió química: S’inclouen dos nous agreujants en les agressions sexuals. Una és que la víctima sigui parella o exparella de l’agressor i una altra que l’autor hagués utilitzat qualsevol substància per a anul·lar la voluntat de la víctima, això és, la submissió química.

Violència sexual: La llei considera violència sexual els actes de naturalesa sexual no consentits o que condicionin el lliure desenvolupament de la vida sexual. Agressió sexual, assetjament, violació, exhibicionisme, provocació sexual, explotació sexual, corrupció de menors, mutilació genital femenina, feminicidi sexual, matrimoni forçat, la tracta amb finalitats d’explotació sexual i, en l’àmbit digital, la difusió d’actes de violència sexual, la pornografia no consentida i la infantil i l’extorsió sexual a través de mitjans tecnològics.

Víctimes: S’estableix que l’atenció a totes les víctimes serà integral i immediata i que els serveis socioasistencials podran acreditar una situació de violència sexual, igual que ja es fa en la violència de gènere en l’àmbit de la parella o exparella. A més, els serveis d’atenció a les víctimes seran essencials i les víctimes tindran dret a una reparació integral.

Centres de crisis: Es crearan serveis públics interdisciplinaris d’atenció permanent per a oferir assistència les 24 hores tant a les víctimes de violència sexual com als seus familiars o afins. En 2024 ha d’haver-hi en funcionament un en cada província.

Cases de nens i nenes: Es posaran en marxa centres especialitzats per a les víctimes menors de violència sexual on se’ls prestarà una atenció integral i on acudiran els diferents professionals amb l’objectiu que siguin llocs segurs i tranquils per als més petits.

Educació sexual: Serà present en totes les etapes educatives i donarà especial rellevància a l’àmbit digital com a principal via de prevenció de comportaments que atemptin contra la llibertat sexual.

Estrangeria: Les dones en situació administrativa irregular que hagin estat víctimes de violència sexual tindran dret a permís de residència i treball.

Difusió de fotografies i vídeos íntims: El Codi Penal castigarà tant la difusió com la redifusió d’aquest material privat sense el consentiment de la persona afectada.

Prohibició de la publicitat de prostitució: Qualsevol mena d’anunci sobre prostitució estarà prohibit.

Violència econòmica: Amb aquesta legislació es modifica la llei integral contra la violència de gènere per incloure el concepte de violència econòmica.

Violència vicaria: Les mares de menors assassinats en crims vicaris serà reconeguda com a víctimes directes i tindran garantit l’accés a les ajudes estatals a víctimes de delictes violents.

Proves: La recollida de mostres biològiques de la víctima i altres proves que puguin contribuir a l’acreditació de violències sexuals i la seva conservació i cadena de custòdia no estarà supeditat al fet que s’interposi denúncia.

Preguntes i revictimització: La llei incorpora diverses mesures per a evitar la victimització secundària de dones i menors en el procés fins a la seva recuperació. Entre elles, que el president d’un tribunal pugui adoptar mesures per a evitar que es formulin preguntes innecessàries relatives a la vida privada i la intimitat sexual que no tinguin rellevància per al fet jutjat.

Pacte d’estat contra la Violència de Gènere: Es garanteix per llei el seu finançament, que fins ara depenia de la voluntat política de cada Govern. Totes les administracions, la Fiscalia i el Consell General del Poder Judicial estaran obligats a rendir comptes cada quatre anys del seu grau de compliment del Pacte.

Polseres de control: Quan entri en vigor la norma, es podran instal·lar dispositius telemàtics de geolocalització per a controlar el compliment de penes o mesures d’allunyament dels agressors sexuals.

 

Ajuda’ns a crèixer

A Dona Cançó celebrem aquest projecte de llei que ens ajuda a fer passos endavant i a lluitar contra la violència masclista. Si estàs d’acord amb nosaltres, comparteix aquest blog i segueix-nos a les xarxes socials, tu ets el nostre millor altaveu!